Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Εγώ, ο Ριμπάουντερ

Π.Γ. Rebounder στην μπασκετική λέγεται αυτός που μαζεύει τα σκουπίδια, τα σουτ που δεν καταλήγουν μέσα στο καλάθι, τα ριμπάουντ.


Μπαίνοντας σε μια σχολή μάνατζμεντ στα 17 μου, ποτέ δεν περίμενα ότι βγαίνοντας από αυτήν, θα καταντούσα να μαζεύω σκουπίδια από τους κάδους. Προσοχή στις λέξεις όπως και στη σειρά που αυτές τοποθετούνται στην προηγούμενη πρόταση. Εγώ ας πούμε θα διέγραφα το "καταντούσα" και το "σκουπίδια" και θα αναπροσάρμοζα την φράση μου, όμως για λόγους συνεννόησης δεν αρνούμαι το σημασιακό φορτίο των λέξεων που τελικά επέλεξα. Όπως και να 'χει την προηγούμενη βδομάδα πήρα τα πρώτα μου λεφτά ως ρακοσυλλέκτης και μετέπειτα ως ρακοπωλητής. Βέβαια ούτε και πάλι αυτό το γεγονός, της εν είδει χρηματικής απολαβής μην σας ξεγελάει. Υπάρχει ένα κενό ανάμεσα σε αυτές τις δύο πράξεις που μόνο αν έχεις ανοιχτά και εξασκημένα μάτια μπορείς να το διακρίνεις.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να σώζεις πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις από τον αφανισμό. Ειδικά όταν αυτή η σωτηρία πετυχαίνεται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το απορριμματοφόρο περάσει για να μαζέψει τα σκουπίδια. Και ο αφανισμός μπορεί να παίρνει πολλές μορφές είτε αυτή του ορυμαγδού, της πολτοποίησης της χωματερής είτε της σκόνης της απαξίωσης σε κάποιο ξεχασμένο πατάρι. Και εσύ, έρχεσαι ως μεσσίας, ως λυτρωτής και με μία απλή σου κίνηση την τελευταία στιγμή αποτρέπεις το χαμό, την τραγωδία, αποτρέπεις την επέλαση της εντροπίας που θα καταστήσει την τάξη των πραγμάτων μοιραία. Φορτώνεσαι στους ώμους σου την πραμάτια που πλέον είναι σου, είναι πραμάτια σου, την κουβαλάς κόντρα στην κλίση του δρόμου, την ανεβάζεις στο σπίτι σου και την αξιοποιείς. Δεν την ξεχνάς. Άλλωστε τι διαφορά θα είχε να σαπίσει το υπέροχο κεφαλάρι κρεβατιού που βρήκα, στο σπίτι μου απ' ότι στην χωματερή;

Η αξιοποίηση είναι μια πονεμένη λέξη. Στην κτηνιατρική, με τον όρο αξιοποίηση, υπονοούνε οι άκαρδοι τα ζώα που πάνε για σφαγή. Στην οικονομική και στην πολιτική, αξιοποίηση είναι μια κατάσταση μεταφυσική, μια κατάσταση όπου κάτι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με τους δυσμενέστερους όμως όρους για τον πιο αδύναμο. Γι' αυτό λοιπόν προσπάθησα να κερδίσουμε όλοι από αυτό. Εγώ με την καρπωμένη μου ηδονή για όλη τη διαδιακασία της εύρεσης, αξιοποίησης, αλλά και πώλησης του αντικειμένου, ο αγοραστής με την απόκτηση αντικειμένου με χρηστική αξία στο διηνεκές σε χαμηλή σχετικά τιμή, το κρεβάτι που θα παρατείνει τη ζωή του σαν ένας ασθενής που λαμβάνει ένα μόσχευμα απ' το πουθενά και η φύση όπου θα αγαλλιάσει με την αποκατάσταση της αρμονίας.

Επιφυλάσσομαι για το μέλλον, αλλά αληθινά σκέφτομαι να το κάνω επάγγελμα.

2 σχόλια:

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Site Meter